Sistem de extindere a autonomiei unui automobil electric

    Furnizorul de componente și sisteme pentru industria automobilelor KSPG Automotive (fosta companie Kolbenschmidt Pierburg) împreună cu FEV a dezvoltat un sistem de extindere a autonomiei unui automobil electric utilizând un generator electric de 30 (2 x 15) kW.

    Motorul termic ce antrenează generatorul are doi cilindri în V, 800 cm3 și este alimentat cu benzină. Arborele cotit este montat vertical în blocul motor și antrenează două generatoare electrice prin intermediul unui angrenaj cu roți dințate. Curentul electric produs de cele două generatoare este utilizat pentru alimentarea motorului unui automobil electric.

Generator termic-electric pentru extinderea autonomiei unui automobil cu propulsie electrică

Foto: Generator termic-electric pentru extinderea autonomiei unui automobil cu propulsie electrică
Sursa: FEV

    Energia electrica este produsă de două generatoare fiecare având câte 15 kW. Soluția cu două generatoare în loc de unul este mai avantajoasă din punct de vedere al zgomotului și a vibrațiilor. Acest aspect este important în cazul automobilelor electrice deoarece acestea se caracterizează prin funcționare cu zgomot redus.

    Cei doi cilindri ai motorului termic sunt în V, la un unghi de 90°, cu două supape pe cilindru. Injecția de benzină este indirectă, în poarta supapei, motorul fiind aliniat normelor de poluare Euro 6 în ceea ce privește emisiile.

Generator electric (range extender) KSPG Automotive

Foto: Generator electric (range extender) KSPG Automotive
Sursa: KSPG Automotive

    Cu excepția rezervorului de combustibil și a radiatorului, toate componentele, inclusiv electronica de putere sunt montate pe același cadru. Dimensiunea compactă a generatorului permite montarea acestuia pe un automobil de mici dimensiuni. Sistemul incluzând cele două generatoare electrice are masa totală de aproximativ 60 kg.

Montarea grupului generator pe automobil

Foto: Montarea grupului generator pe automobil - 1
Sursa: KSPG Automotive

    Sistemul a fost conceput în așa fel încât reduce la minim impactul asupra unui automobil existent. Montarea și demontarea grupul se poate face simplu și eficient fără a modifica arhitectura de bază a automobilului. Din acest motiv echipamentul se poate oferi ca pachet opțional la achiziționarea unui automobil electric.

Montarea grupului generator pe automobil - 2

Foto: Montarea grupului generator pe automobil - 2
Sursa: KSPG Automotive

    Avantajul utilizării unui astfel de sistem constă în reducerea dimensiunii bateriilor electrice cu impact asupra scăderii masei automobilului și a prețului de achiziție. De asemenea cu ajutorul acestor sisteme autonomia automobilelor electrice este extinsă reducându-se astfel ciclurile de încărcare/descărcare ale bateriei.

Pentru a comenta articolul trebuie să vă înregistrați!

Comentarii

Permarcu
Duminică, 26 Octombrie 2014 Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5
Ma astept ca acest sistem sa devina preponderent,este cel mai logic pt urmatorii 10 ani,pana cand va exista o infrastructura pt auto. electrice si bateriile vor deveni de mare capacitate si cu incarcare rapida.

Raportează comentariul
Laurentiu
Marți, 21 Februarie 2012 Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5
Producătorii nu au publicat dimensiunile range extender-ului dar am adăugat două poze în care se poate vedea montarea după puntea spate.

Raportează comentariul
bbogdanmircea
Marți, 21 Februarie 2012 Votează 4 / 5Votează 4 / 5Votează 4 / 5Votează 4 / 5Votează 4 / 5
Cat de modular este acest Range Extender?

Raportează comentariul
cosmin.raileanu
Marți, 21 Februarie 2012 Votează 3 / 5Votează 3 / 5Votează 3 / 5Votează 3 / 5Votează 3 / 5
Salut Laurentiu, articolul e foarte interesant mai ales datorita faptului ca readuce in discutie problema autonomiei unui vehicul 100% electric (ex: Leaf ) vs un auto pe care se monteaza un astfel de

Raportează comentariul

Login

Logo motorul anului