Pompa de aer secundar

    Motoarele cu ardere internă, mai ales în faza de pornire la rece, datorită temperaturilor scăzute și a arderii incomplete din cilindru, produc cantități importante de emisii poluante. La motorul pe benzină pricipalele emisii ale motorului rece sunt monoxidul de carbon (CO) și hidrocarburile (HC).
    Una din metodele clasice de tratare a emisiilor poluante o reprezintă postarderea termică. Această metodă se realizează prin injectarea de aer proaspăt în galeria de evacuare, cu scopul de a continua procesul de ardere al monoxidului de carbon și al hidrocarburilor.

Pompă de aer secundar

Foto: Pompă de aer secundar

    La pornirea la rece, un motor pe benzină funcționează cu amestec bogat (lambda < 1.0), uneori ajungându-se și la valori ale coeficientului de exces de aer de 0.6. Din acest motiv monoxidul de carbon și hidrocarburile sunt în cantități importante în gazele de evacuare.

    Sistemul de injecție de aer secundar presupune injectarea de aer atmosferic comprimat în galeria de evacuare, imediat după supape, în scopul continuării procesului de ardere.

Schemă de principiu a sistemului de injecție de aer secundar

Foto: Schemă de principiu a sistemului de injecție de aer secundar
Sursa: Pierburg

 1. motor termic
 2. filtru de aer
 3. pompă de aer secundar
 4. supapă de aer secundar
 5. catalizator pe trei căi

    Avantajele utilizării unui astfel de sistem sunt evidente. Pe de-o parte se reduc emisiile de monoxid de carbon și hidrocarburi, iar pe de alta parte, datorită continuării arderii pe galeria de evacuare și creșterii temperaturii, catalizatorul pe trei căi ajunge mai repede la temperatura nominală de funcționare.

    Sistemul conține o pompă centrifugală acționată electric, o supapă acționată pneumatic care realizează injecția și o supapă electrică de control. Atât pompa de aer cat și supapa electrică sunt controlate de calculatorul de injecție.

Componentele sistemului de injecție de aer secundar

Foto: Componentele sistemului de injecție de aer secundar
Sursa: volvoforums.org.uk

 1. pompă de aer secundar
 2. releu de acționare
 3. supapă de aer secundar
 4. supapă electrică cu solenoid
 5. supapă de sens

     La pornirea la rece a motorului calculatorul de injecție comandă releul (2) pentru pornirea pompei de aer (1). Aceasta aspiră aer atmosferic pe care-l comprimă și-l furnizează ulterior supapei (3). Tot calculatorul de injecție comandă supapa cu solenoid (4) care, prin intermediul vacuumului din galeria de admisie, deschide supapa (3) pentru a permite injectarea aerului comprimat în galeria de evacuare.

Pompă de aer secundar

Foto: Pompă de aer secundar

 1. carcasă suflantă
 2. carcasă motor electric de acționare
 3. conector electric
 4. racord aer comprimat
 5. racord aer aspirat

    Pompa de aer secundar comprima aerul cu ajutorul unei suflante radiale, care funcționează similar cu compresorul unui turbocompresor. Prin intermediul conectorului (3) calculatorul de injecție comandă motorul electric de curent continuu ce acționează suflanta.

Supapă injecție aer secundar

Foto: Supapă injecție aer secundar

    Injecția aerului secundar în galeria de admisie se realizează cu ajutorul unei supape comandate pneumatic. Acesta conține și o supapa de sens integrată care împiedică pătrunderea de gaze arse în pompă. Acționarea supapei de injecție se face prin intermediul vacuumului din galeria de admisie controlat cu ajutorul unei supape electromagnetice cu solenoid. Ultimele generații de supape de aer secundar sunt comandate electric, direct de calculatorul de injecție.

    Sistemul de aer secundar funcționează la pornirea la rece a motorului, la turația de ralanti și la sarcini parțiale, pe o durată totală de aproximativ 20 de secunde. Pe lângă acționarea pompei de aer și a supapei electromagnetice, calculatorul de injecție modifică și parametrii injecției pentru a obține un efect termic asupra catalizatorului cât mai eficient.

    Nu toți producătorii auto echipează motoarele pe benzină cu sistem de injecție de aer secundar. Grupul VAG (VW, Audi, Seat, Skoda, etc.) este unul dintre producătorii care utilizează acest sistem pentru tratarea emisiilor poluante.

    Deoarece sistemul de injecție de aer secundar are impact direct asupra emisiilor poluante, acesta este diagnosticat OBD 2. Calculatorul de injecție monitorizează atât pompa de aer cât și supapa electromagnetică. Lista completă a codurilor de defect este prezentată în articolele:

Pentru a comenta articolul trebuie să vă înregistrați!

Comentarii

Radu73
Sâmbătă, 25 Martie 2017 Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5
Salutare.
Exista o mica eroare in text:

Raportează comentariul
kent09
Vineri, 05 August 2016 Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5Votează 5 / 5

Login

Logo motorul anului