Turbocompresoarele cu volută dublă – twin scroll

    Galeria de evacuare a unui motor termic trebuie proiectată în așa fel încât pulsurile de presiune a gazelor arse din fiecare cilindru nu interferează între ele în timpul procesului de evacuare. De asemenea pentru motoarele turbo supraalimentate este important ca energia gazelor de evacuare să fie exploatată la maxim direct în turbină, cu pierderi minime pe traseul de curgere.

Secțiune printr-un turbocompresor cu volută dublă - twin scroll

Foto: Secțiune printr-un turbocompresor cu volută dublă – twin scroll
Sursa: miataturbo.net

    În cazul unui motor cu 4 cilindrii ordinea de aprindere este 1-3-4-2. Astfel, când cilindrul 1 se află la sfârșitul fazei de destindere se deschide supapa de evacuare pentru eliminarea gazelor arse. În același timp cilindrul 2 este în faza de admisie, supapa de evacuare fiind închisă cu întârziere.

Turbocompresor cu volută dublă - twin scroll

Foto: Turbocompresor cu volută dublă - twin scroll
Sursa: Voith

    Datorită acestei succesiuni a fazelor de distribuție pulsul de presiune a gazele arse evacuate din cilindrul 1 pot interfera cu cilindrul 2 care încă mai are supapa de evacuare deschisă. Acest fenomen afectează umplerea corectă cu gaze proaspete a cilindrului 2 și reduce energia gazelor de evacuare a cilindrului 1.

Turbocompresor cu volută dublă (twin scroll) - galeriile de curgere ale gazelor

Foto: Turbocompresor cu volută dublă (twin scroll) - galeriile de curgere ale gazelor

    O soluție la acest inconvenient o reprezintă turbocompresoarele cu volută dublă (twin scroll). Voluta reprezintă galeriile circulare din jurul turbine prin care circulă gazele de evacuare. Acest tip de turbocompresoare au galerii de evacuare separate în funcție de numărul de cilindri. Astfel, pentru un motor cu patru cilindrii în linie, cilindri 1 și 4 au un traseu separat prin care circulă gazele, care nu interferează cu traseul gazelor cilindrilor 2 și 3.

Turbocompresor cu volută dublă (twin scroll) - secțiune prin galeriile de curgere ale gazelor

Foto: Turbocompresor cu volută dublă (twin scroll) – secțiune prin galeriile de curgere ale gazelor

    Avantajul acestui tip de turbocompresoare constă în faptul că pulsurile de presiune a gazelor de evacuare nu mai interferează între cilindri. Astfel se obține o mai bună umplere a cilindrilor la admisie și pierderi mai mici a gazelor pe traseul de evacuare, care se traduce prin presiune de supraalimentare mai mare la aceeași turație a motorului.

Video - Motorul BMW cu turbocompresor cu volută dublă (twin scroll)

Pentru a comenta articolul trebuie să vă înregistrați!

Comentarii

Login

Logo motorul anului